Yurt dışından hasta transferi - Güvenli bir şekilde eve dönüş

Okuma süresi: 3 dakika

Patientin mit Arzt und Angehörigem

Tatil esnasında ya da iş seyahatinde beklenmedik bir hastalık ya da iş kazası yaşanabilir. Yurt dışındayken aniden tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulduğunda, memleketteki sağlık koşullarının oldukça daha iyi olduğu fark edilir. Böylece hastalarda ve yakınlarında, yurtdışından hızlıca hasta transfer dileği doğar. Fakat buna neden olan sadece tıbbi koşullar değildir. Tanıdık bir ortam, hastanın iyileşme sürecine ilişkin önemli bir psikolojik faktör olabilir ve hastane personeliyle anadilde iletişim kurabilmek çok daha kolaydır.

Ayrıca, yurtdışından hasta transferi birçok hasta için hiç bilinmedik bir konu olduğundan dolayı, bu stresli durumda hızlıca bilgi almaları gerekir. Bu nedenle sizin için en önemli bilgileri derledik.

Sigortanız yurtdışından hasta transportu karşılar mı?

Sadece geçerli bir yurtdışı sigortası olan biri, ücretin karşılanmasını bekleyebilir. Bu durumda sigorta ayrıntılı bir şekilde hastanın durumunu inceler ve tamamen sözleşme koşullarını dikkate alarak karar verir. Çoğu yurtdışı sigortası hasta naklini sadece tıbbi açıdan gerekliyse karşılamaktadır. Bu da, hastanın bulunduğu ülkede gerektiği tedaviyi görememesi demektir.

Günümüzde bu durum artık nadiren söz konusu oluyor, çünkü çoğu ülkede, Türkiye’deki kadar iyi olmasa da, neredeyse her hastalık genel olarak tedavi edilebiliyor. Türkiye’de görülen tedavinin daha iyi sonuç vermesi durumunda, sigorta şirketi tıbbı açıdan daha makul bir hasta transferinden söz eder. Bu nedenle ne yazık ki sadece çok az poliçe hasta transferini karşılamaktadır.

Eğer yurtdışı sigortanız yoksa ya da sigortanız bu transferi karşılamıyorsa, bir seçenek daha kalıyor; özel bir şirketin organize ettiği hasta transferi.

Yurtdışından hasta transfer maliyeti nedir?

Sigortanın hasta transferini karşılamaması durumunda, yurtdışından geri getirilme kişinin kendisi tarafından karşılanması gerekir. Her hasta transferi kişiye göre planlandığı için, genel bir fiyat belirlenemez. Onun yerine başvuru halinde durumun ayrıntılarını dikkate alan bir fiyat teklifi oluşturulur. Teklif oluşturulurken özellikle şu faktörler belirleyicidir:

  • Tercih edilen transfer yöntemi
  • Transfer güzergahı ve süresi
  • Hastanın sağlık durumu
  • Refakatçi sayısı

Yurtdışından hasta transferi için hangi transfer yöntemi uygundur?

Hastanın sağlık durumu, planlanan transfer güzergahı ve naklin acilliği, yurtdışından geri getirilmede hangi transfer yönteminin kullanılacağını belirler. Hastanın bakımı her daim sağlanabilsin diye, her hasta transfer yöntemi uzman bir tıbbi refakatçi ile gerçekleşir.

Ambulans uçağı

Ambulans uçağı ile hızlı, güvenli ve esnek bir şekilde, ağır hasta olan hastalar dahi taşınabilir. Uçaktaki donanım, modern bir yoğun bakım ünitesinin donanımına eşdeğerdir. Uçuş boyunca hasta ile, uzman bir uçuş doktoru tarafından yönetilen bir sağlık ekibi ilgilenir. Böylece birçok yoğun bakım hastası bile komplikasyonsuz transfer edilebilir.

Yolcu uçağı

Eğer tıbbı açıdan acil bir durum söz konusu değil ise, uzun güzergâhlı hasta transferi yolcu uçağı ile daha hesaplı olur. Hasta sedyede yatarak ya da oturarak Business Class’ta nakledilebilir ve bir doktor ya da sağlık personeli tarafından eşlik edilir. İhtiyaç durumunda eşlik eden sağlık personeli hemen müdahale eder.

Yolcu uçağı ile yapılmak istenilen her hasta transferi, uçuşu gerçekleştiren havayolu şirketi tarafından onaylanması gerekir. Bu nedenle hastanın sağlık durumuna ilişkin belgeler ayrıntıyla incelenir ve bu işlem genelde 1-2 günlük ön süre gerektirir. Eğer hasta transferi daha acilse başka bir transfer yöntemi kullanılmalıdır.

Yurtdışından hasta transferinin tarifeli uçuşla her uçuş güzergahında gerçekleştirilemediği de göz önünde bulundurulması gerekir. Aktarma bağlantıları hem koordine zorluklarına hem de potansiyel komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle tarifeli uçakla yapılan hasta transferleri neredeyse sadece aktarmasız uçuşlarla gerçekleştirilir.

Tarifeli uçuşlar, özellikle uzun güzergahlı hasta transferleri için bir opsiyondur. Uçaklar hemen geri uçtuğu için, kısa güzergahlarda hasta sedyesini takma zamanı genelde olmuyor. Ayrıca Business Class, uzun uçuşlara göre daha az konfor sağlar. Örneğin koltuk tamamen yatış pozisyonuna getirilemeyebilir. Böylece hastanın yıpranma payı daha yüksek olur ve kişinin durumuna göre, o koşullarda tarifeli uçakla oturarak hasta transferinin söz konusu olup olmadığı tartışılabilir.

Helikopter

Helikopter çoğu durumda direkt hastaneden hastaneye uçabilir ve havalimanına gitme zamanından tasarruf eder. Helikopterdeki tıbbi donanım, refakat eden uçuş doktoru dahil, ambulans uçağındakinin benzeridir. Dolayısıyla yoğun bakım hastası dahi nakledilebilir.

Buna rağmen helikopter sadece nadir durumlarda en iyi yurtdışından transfer yöntemini teşkil eder. Menzili oldukça kısıtlıdır ve sadece kısa güzergahlarda kullanılmaktadır. Örneğin komşu ülkeye hasta transferlerdeki gibi.

Ambulans

Ambulansla yapılan uzun sürüşler çoğu hasta için oldukça yıpratıcıdır. Ambulansla yolculuk, uçuşa göre genelde daha hareketli geçer ve trafik ya da yönlendirmelerden kaynaklı gecikebilir. Bu nedenle uzun güzergahlarda ambulansın kullanılması tıbbi açıdan kabul edilemez. Fakat kısa güzergahlarda, özellikle kısıtlı bütçede, ambulans bir seçenektir.

Hava Ambulans Merkezi ile yurtdışından hasta transferi

Hava Ambulans Merkezi yurtdışından hasta transferi konusunda güvenebileceğiniz partnerinizdir. Uluslararası ekibimiz rutin ve güvenilir bir şekilde, hızlı ve güvenli bir hasta transferini sizin için organize eder. Uçakla gerçekleştirilen hasta naklinde, “Yataktan Yatağa” hizmetimizle, hastanın alınacağı ve bırakılacağı havalimanı ve hastane kara transferlerini de organize ediyoruz. Böylece bütün teslim alma ve teslim etme saatlerini en iyi şekilde koordine edebiliyor ve hasta transferinin süresini en aza indirgeyebiliyoruz.

Sorunuz mu var?

Sorularınız varsa, SSS bölümümüze göz atmanızı tavsiye ederiz. Burada hava ambulans hizmetinin organizasyonu ve süreci ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bizimle iletişime geçin

Yedi yirmi dört ulaşılabilir ofisimizde, tüm sorularınızı yanıtlayabilecek kişisel danışmanınız hizmetinizdedir. İhtiyaç halinde bulunduğunuz yerdeki hasta personeli ile iletişim konusunda da size desteğiz. Uluslararası ekibimiz bütün dil bariyerlerinin üstesinden gelebilir. Bize, ücretsiz bir danışma ile size tüm avantajlarımızı anlatma fırsatı tanıyın.

Bizimle iletişime geçin