Yurt dışında kayak kazası: Hasta transferi ile eve dönüş

Okuma süresi: 3 dakika

SkiurlaubBirçok turist için kayak tatili kışın doruk noktasıdır. Günlerce karla kaplı pistlerde kayak sürmek ve doğanın tadını çıkartarak güzelce dinlenebilmek birçoğumuz için vazgeçilmez hale gelmiştir. Fakat özellikle kayaklı koşuyu bırakıp Alp disiplininde kayak ya da snowboard yapanlar, risk göze alırlar. Sonuçta çeşitli nedenlerden dolayı kayak kazaları oldukça sık meydana gelmektedir. En büyük risk faktörleri aşağıdaki gibidir:

  • Kişiden kaynaklı sürüş hatası
  • Kişinin kendi sürüş tarzına fazla güvenmesi
  • Pist koşullarını yanlış değerlendirmek
  • Diğer kayakçıların dikkatsiz sürüş şekli
  • Yeni başlayanların kontrolsüz sürüş şekli

Alp disiplininde erişilen yüksek hızdan dolayı, meydana gelen kazalarda sıklıkla kemik kırılması (örn. bilek kırığı, uyluk kırığı ya da kaburga kırığı), diz yaralanması ya da çok ağır vakalarda beyin travması görülebilir. Çoğu zaman ameliyat ve buna bağlı tedavi kaçınılmaz olur ve rüya gibi bir kayak tatili beklenmedik bir son bulur.

Kayak kazasından sonra hastanın geri getirilmesi

Her ağır kazadan sonra hasta, kayak bölgesinin çevresindeki bir hastaneye götürülür. Fakat birçok hasta orada kalmak istemeyip tedaviyi memleketinde sürdürmek istemektedir. Kendi memleketindeki doktora duyulan güven çoğu zaman daha yüksek, personelle anadilde iletişim kurmak daha kolay ve yakın oldukları için eş dostun manevi desteği daha büyük olur. Hastanın hangi ülkede hastaneye yattığına bağlı olarak, oradaki tıbbi tedavinin daha zayıf olduğunu varsaymak mümkün. Bu durum, yurt dışından geri getirilme olarak da tanımlanan, hasta transferini gerçekleştirmek için önemli bir sebeptir.

Bir hastanın geri getirilmesi nasıl gerçekleşir?

Ağır yaralı bir hasta kendi başına memleketine yolculuk yapamayacağından dolayı, özelleştirilmiş bir hasta transferine ihtiyaç duyar. Güzergaha ve yaralanma durumuna göre farklı transfer çeşitleri mevcuttur.

Ambulans uçağı

Özellikle ağır yaralanmalarda ya da acil durumlarda ambulans uçağı en uygun transfer aracıdır. Uçaktaki donanımın birçok modern yoğun bakım ünitesinden aşağı kalır yanı olmadığından, çoğu yoğun bakım hastası dahil olmak üzere hızlı ve güvenli bir şekilde transfer edilebilir. Sağlık ekibi, uçuş boyunca hastanın bakımından sorumlu olan bir uçuş doktoru tarafından yönetilir.

Her kayak alanının yakınlarında büyük uluslararası havalimanlarının bulunmadığından dolayı, burada da ambulans uçağı büyük avantaj gösterir. Ambulans jeti, hastanın çoğu zaman çok daha yakınında bulunan birçok küçük havalimanına iniş yapabilir. Bu şekilde hem zamandan tasarruf sağlamış olursunuz hem de hastayı yıpratan kara transfer sürecini minimuma indirgemiş olursunuz. Ambulans uçağı çoğu bölgede daha aynı gün içerisinde ya da hemen ertesi gün hazır hale getirilebilir. Bu nedenle, kayak kazasından sonra evinize giden en hızlı ve en güvenli geri dönüş yolu budur.

Yolcu uçağında uçuş

Ambulans uçağından daha hesaplı bir hasta transfer yolu, yolcu uçağında uçuşlardır. Ancak bu sadece hastanın yoğun bakım ünitesine ihtiyaç duymadığı ve 1-2 günlük ön hazırlık süresinin olduğu durumlarda mümkündür. Uçuş şirketi bu süreye, tıbbı donanımı hazırlamak için ihtiyaç duyar. Ya doktor ya da bir sağlık görevlisi olan tıbbi bir refakatçı, uçuş boyunca hastanın yanında bulunur ve bakımından sorumlu olur.

Eğer hasta yatarak transfer edilmesi gerekiyorsa, uçağa, konforlu bir uçuş sağlayan bir sedye monte edilir. Takılan bir perde sayesinde, diğer yolcuların meraklı bakışlarının önüne geçilir. Eğer hasta oturabilecek kadar iyi durumdaysa, Business Class’ta normal bir koltuk ayarlanır. Burada kalkış ve iniş için koltuğunu dik hale getirebilir ve uçuş boyunca konforlu bir yatış pozisyonunda gidebilir.

Tarifeli uçuşlarla hasta transferi özellikle uzun güzergahlarda gerçekleşir. Kısa güzergahlarda ise daha nadir görülür. Tarifeli uçuş şirketleri kısa güzergahlarda, genelde iner inmez uçağın tekrar kalkmasına önem verir ve karadaki bu süre çoğu zaman sedye takmaya yetmez. Business Class, kısa güzergahlarda Economy Class’a göre sadece çok az avantaj gösterir. Çoğu durumda fark eden tek şey normal bir koltuğun yanının boş olması olur. Bu durumun hastaya yeterince konfor ve refakatçıya müdahale edecek alan sağlayıp sağlamadığı, kişinin durumuna göre karar verilir. Bu konuyla ilgili sahip olduğunuz imkanları memnuniyetle görüşürüz

Helikopter

Kayak kazasından sonra, kurtarma ve hastayı hastaneye götürmek için helikopter kullanılsa da hasta transferinin devamında sadece nadiren kullanılır. Hızlı ve ekonomik bir şekilde orta ya da uzun mesafeler için menzili kısıtlıdır. Bu nedenle sadece kısa mesafeli hasta transferinde kullanılır. Çoğu zaman hastanenin hemen yakınına iniş yapabileceği için, bu durumlarda hızlı bir nakil garanti eder. Böylece zaman alan ve yıpratan kara transferlerinin önüne geçilir.

Uçuş boyunca güvenliği, hastayla beraber uçan bir doktor sağlar ve tıbbi donanım modern bir yoğun bakım ünitesinin koşullarını sağlar. Böylece her an hastanın bakımı en iyi şekilde sağlanabilir.

Yataktan yatağa hasta transferi

"Bett zu Bett" Service

Kayak kazası geçirdiyseniz ve tedavinin devamını memleketinizde sürdürmek istiyorsanız, güvenli ve kolay bir hasta transferi için güvenebileceğiniz partner biziz. Yedi yirmi dört bize ulaşabilirsiniz ve bütün organizasyon yükünü biz üstleniyoruz. İhtiyaç halinde çok dilli ekibimiz, yurt dışındaki klinikle irtibata geçebilir ve organizasyona dair soruları görüşebilir ya da hastanın transfer edilebilirliği hakkında doktor ile konuşabilir. Ambulans ya da tarifeli uçuşla hasta transferini, onaylanmış olan yataktan yatağa prensibine göre gerçekleştiriyoruz. Hastayı ambulansla bulunduğu yerden alıyor ve onu tıbbi refakatçı eşliğinde havalimanına götürüyoruz. Oradan hastayla memleketine uçuyoruz ve varış havalimanında yine bir ambulans hazırda bekliyor olur. Organizasyonun sayesinde hastanın tüm alma ve nakil saatleri sorunuz bir şekilde koordine edilebiliyor ve bütün hasta nakli hızlı ve tıbbi açıdan güvenli bir şekilde gerçekleşiyor.

Bizimle iletişime geçin

Kayak kazasından sonra geri getirilmenizi hızlı bir şekilde organize ediyoruz. Bize her gün yedi yirmi dört ulaşabilir ve danışabilirsiniz.

Bizimle iletişime geçin