Yurt dışında felç mi geçirdiniz? Hızlı hasta transferi tavsiye edilir

Okuma süresi: 2 dakika

Felç geçirildiğinde beyinin bazı bölümlerine yeterince kan gitmez. Bu durum, beyinin ilgili bölümünde geri dönülemez hasarlar bırakabilir. Dolayısıyla tatilde felç geçiren bir hastaya en hızlı şekilde müdahale edilmesi gerekir. Acil bir şekilde ambulans çağırın ve hastanızı bir hastaneye yatırın. İlk müdahaleden sonraki doğru tedavi, hasarı önlemek veya en azından mümkün olduğunca aza indirgemek açısından önemlidir.

Doktor ve hemşireler

Felç belirtileri nelerdir?

Felç çok ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Belirtileri farklı olabilir. Ancak çoğu zamana aşağıdaki semptomlara dikkat etmek gerekir:

  • Kısmi felç veya kollarda ve bacaklarda güç kaybı
  • Konuşma bozukluğu
  • Baş dönmesi
  • Tek taraflı sağırlık hissi
  • Görme bozukluğu
  • İletişim bozukluğu
  • Denge bozukluğu
  • Baygınlık
  • Şiddetli baş ağrısı

Bu belirtiler görüldüğünde – yurt dışında da olsanız – derhal ambulans çağırmalısınız. Yani hızlı hareket edebilmek için acil ambulans numarasını her zaman hazırda bulundurunuz ve yurt dışına gitmeden önce bu acil ambulans numarasını öğreniniz. Yurt dışındaki hastanede tanı konulabilir ve ilk müdahale gerçekleştirilebilir. Hasar kalmasını önlemek ve en iyi tedavi imkanını sağlamak için, hastanın en kısa zamanda Türkiye’deki bir hastaneye nakledilmesi tavsiye edilir.

Yurt dışında felç geçirdikten sonra Türkiye'ye hasta nakil hizmeti

Yurt dışındaki birçok hastanede sağlanan tıbbi bakım Türk standartları ile kıyaslanamaz. Özellikle felç durumunda, hasar kalmasını önlemek için rehabilitasyonun en hızlı şekilde yapılması tavsiye edilir. Hasta, konuşma ve hareket etme yetileri üzerinde ne kadar çabuk çalışmaya başlarsa, felçten sonra normal hayatına geri dönme olasılığı o kadar yüksek olur. Ancak hasta yurt dışında felç geçirdikten sonra kendi başına seyahat edemiyorsa, hızlı hasta nakli organize edilmesi gerekecek.

Uygulama örneği: Felç sonrası ambulans helikopteri ile tıbbi nakil hizmeti

Bir tatilci Edirne’den Split’e giderken Bulgaristan sınırını geçtikten sonra felç geçirdi. Ambulans ile Sofya'da bir Sırp hastanesine götürüldü ve orada ilk müdahale yapıldı. Ancak tedavi eden doktorlar hastanın tedavisine Türkiye’de bir uzman hastanede devam edilmesini tavsiye etti. Hastanın tek başına geri dönmesi mümkün olmadığından, hastanın oğlu, bizden tıbbi nakil hizmeti talep etti. Derhal hastanın ambulans helikopteri ile Bulgaristan'dan Türkiye'ye getirilmesini sağladık. Hasta aynı gün ameliyat oldu ve neyse ki kalıcı bir hasar oluşmadı.

Uygulama örneği: Felç sonrası ambulans uçağı ile tıbbi nakil

Başka bir olayda bir tatilci Marakeş Fas'ta felç geçirdi. Marakeş'te bir hastaneye götürüldü ve ilk müdahaleden sonra birkaç gün tedavi edildi. Doktorlar ardından kalıcı hasarı en aza indirgemek için Türkiye'de bir hastanede rehabilitasyona başlatılması için tavsiyede bulundular. Hava Ambulans Merkezi tedavi eden doktorlarla iletişim kurarak bir gün içinde ambulans uçağı ile hastanın hızlı bir şeklide tıbbi nakledilmesini sağladı. Uzman sağlık personeli ve uçağın modern donanımı sayesinde bir acil durumda da müdahale edilebilirdi.

Felç geçiren hastaların tatil yapması hakkında bilgi

Daha önce felç geçiren ve başarılı bir şekilde iyileştirilen bir kişi tatil yerini bilinçli bir şekilde seçmelidir. Örneğin tatil yeri deniz seviyesinden 600 metreden daha yüksek olmamalıdır. Ayrıca tatilde güçlü güneş ışınlarından ve sıcaktan korunmalıdır. Daha çok gölgede durmalı ve yeterince sıvı tüketmelilerdir. Eğer tatil yerine araba ile gidilecekse, uzun zaman önce felç geçirmiş olan sürücüler tatil yerine yolculuk sırasında da fazla yorulmamaya veya en yoğun tatil mevsiminde aşırı strese maruz kalmamaya dikkat etmelidir. Uçak ile yapılan seyahatler ise daha az streslidir ancak basınç değişiklikleri meydana gelebilmektedir. Bu nedenle, kan dolaşımını tetiklemek için uçuş sırasında hastaların düzenli olarak ayağa kalkmaları gerekebilir

Sorunuz var mı?

Tıbbi nakil hizmetinin organizasyonu ile ilgili daha fazla bilgi ister misiniz? Çok sayıda yararlı bilgiyi SSS başlığı altında sizin için derledik.

Bizimle iletişime geçin

Yurt dışında felç geçirdikten sonra vakit kaybetmeden bizi aramalısınız. Bize günün her saatinde ulaşabilirsiniz.

Bizimle iletişime geçin