Pnömotoraks ile uçmak

Okuma süresi: 3 dakika

Pnömotoraksta akciğer ve göğüs kafesinin arasında bulunan ve plevra boşluğu diye adlandırılan bölgeye hava kaçabilir. Bu hava akciğerlerin esnemesini ve böylece kişinin nefes almasını engeller. Ağır pnömotoraks hayati tehlike teşkil edebilir. Çoğu zaman bu hastalığa, örneğin trafik kazasında görülen göğüs kafesi etrafında meydana gelen yaralanmalar neden olur.

Pneumothorax

Uçuş esnasında bedenin maruz kaldığı basınç farkı pnömotoraks’ı negatif etkileyebilir. Bu nedenle pnömotoraks ile risksiz uçmanın mümkün olup olmadığı sıkça sorulan bir sorudur. Sorunların neyden kaynaklandığını ve hangi koşullarda uçuş yapılabileceğini anlatıyoruz. Fakat önce iyi haberi verelim; Doğru koşullar altında pnömotoraks ile uçuş mümkündür.

Pnömotoraks ile yolcu uçağında uçuş mümkün müdür?

Seyahat yüksekliğinde giden bir uçakta, 2.400 metre yüksekliğindeki bir dağın zirvesinin basıncı söz konusudur. Karadaki basınca göre oldukça fark gösteren bu durum, plevra boşluğundaki havanın esnemesine ve pnömotoraksın daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bu nedenle, akut pnömotoraksı olan hastalara tarifeli uçuşları genel olarak önermiyoruz. Başarılı bir tedaviden hemen sonra, hastanın ne zaman tarifeli uçuştan faydalanabileceği konusundaki öneriler değişiyor. 2003 yönergelerinde Aerospace Medical Association Medical Guidelines Task Force, başarılı bir pnömotoraks tedavisinden ancak iki üç hafta sonra tarifeli uçuşu öneriyor.

İngiliz bir araştırma grubu 2011’de, pnömotoraks’ın başarılı bir şekilde giderilmesinden sonra en az bir hafta önermişti. Eğer pnömotoraksa bir yaralanma neden olduysa, araştırmacılar iki hafta beklenmesinden yanaydı.

Pnömotoraks ile ambulans uçuşu

Akut ya da yeni tedavi edilmiş pnömotoraks ile tarifeli uçuş mümkün değilken, ambulans uçağı ile hasta transferi gerçekleştirilebilir. Ambulans uçağı çoğu zaman sadece tek bir hastaya göre hazırlanır. Uçaktaki tıbbi güvenliği tecrübeli bir uçuş doktoru ve ekibi sağlar. Ambulans uçağının donanımı modern bir yoğun bakım ünitesine eş değer olduğundan, hastanın bakımı en iyi şekilde sağlanabilir.

Pnömotorakslı bir hastanın uçmasının mümkün kılan en belirleyici sebep, hastayı koruyan basınç ayarıdır. Ambulans uçağı daha alçaktan uçarak ve teknik önlemler sayesinde kabin basıncını ayarlayabilir ve karadaki basınç seviyesinden farkı kalmaz. Deniz seviyesi diye adlandırılan uçuş sayesinde plevra boşluğundaki hava etkilenmiyor ve pnömotoraks kötüleşmiyor.

Pnömotoraks ile tatilden güvenli dönüş

Memleketinde pnömotoraksa yakalanan birisi, iyileşmeye odaklanabilmek için planlamış olduğu tatili muhtemelen erteleyecektir. Fakat tatilde prönomotoraksa yakalanan birisi için durum daha farklıdır. Stabilizasyon için acil müdahale gerekiyorsa, elbette bulunduğu ülkede yapılmalıdır. Fakat tedavinin ve iyileşmenin devamı için çoğu hasta memlekete hızlı bir dönüş talep eder. Orada daha iyi tıbbi koşullar, hastane personeli ile anadilde sorunsuz bir iletişim ve eş dostun desteği beklenir.

Eğer hasta, tarifeli uçuşun sağlık açısından sorun teşkil etmemesini beklemek istemiyorsa, geriye sadece ambulans uçağı hizmeti kalıyor. Ambulans uçağı dünyanın her yerinde çoğu zaman daha aynı gün ya da ertesi gün kalkışa hazır olur ve güvenli bir hasta transferi sağlar. Bunun yanı sıra ambulans uçağı tarifeli uçaklardan oldukça küçüktür ve bu nedenle büyük havalimanlarına mecbur kalmaz. Böylece hastanın yakınında olan bölgesel havalimanlarını da kullanabilir ve yıpratıcı kara transferini en aza indirger.

Sigortanız geri getirilmeyi karşılar mı?

Ambulans uçuşunun maliyetinden yurt dışı sağlık sigortası sorumludur. Bunun gibi bir sağlık güvencesi olmayan birisi, masrafları kendi karşılaması gerekir. Fakat yurt dışı sağlık sigortası da masrafların karşılanacağını garanti etmez. Sigorta şirketi daha ziyade, hastanın bulunduğu ülkede pnömotoraks tedavisinin mümkün olup olmadığını inceler.

  • Eğer hasta bulunduğu yerde uygun tedaviyi göremezse, tıbbi açıdan mecbur bir transfer söz konusu olur. Bu durumda yurt dışı sağlık sigortası genelde masrafları üstlenir.
  • Hastanın bulunduğu ülkede tedavi genel olarak mümkün, fakat memleketteki tedavi daha mi iyi sonuç vaat ediyor? Bu durumda tıbbi açıdan makul bir transfer söz konusu olur. Bazı sigorta şirketleri bu durumda da masrafları üstleniyor. Bu noktada poliçenizi incelemekte fayda vardır.
  • Eğer tıbbı açıdan ne mecbur ne de mantıklı bir durum söz konusuysa, sigorta şirketi transferi karşılamaz.

Ambulans uçağı ile hasta transferinin maliyeti nedir?

Ambulans uçuşunun masrafları sigorta şirketi tarafından karşılanmıyorsa, kişinin kendisi karşılaması gerekir. Bu durumda size memnuniyetle kişiye özel ve bağlayıcılığı olmayan bir teklif oluştururuz. Teklif oluştururken uçuş güzergahını ve talep edilen refakatçı sayısını hesaplarız. Ayrıca durumun acilliği de maliyeti etkiler. Kısa süre öncesinde yapılan bir başvuruda, Pnömotoraks hastasını daha uzakta olan bir uçak taşımak zorunda kalabilir ve böylece daha uzun ve maliyetli bir geri uçuşu söz konusu olur.

Hava Ambulans Merkezi ile emin ellerdesiniz

Eğer pnömotoraks sonrası siz ya da bir yakınınız hasta transferine ihtiyaç duyarsa, Hava Ambulans Merkezinde emin ellerindesiniz. Tecrübeli ekibimiz daha uçuş hazırlığı aşamasında yükünüzü mümkün olduğunca hafifletiyor. Bulunulan yerdeki doktorlarla neredeyse her durumda anadilde iletişim kurabiliyor ve böylece dil bariyerlerini aşabiliyoruz. Ambulans uçaklarımız dünyanın her yerinde hemen kalkışa hazır olabilir, böylece pnömotoraks hastası gereksiz zaman kaybına maruz kalmadan geri dönebilir.

Yataktan Yatağa“ hizmetimiz sayesinde hasta transferini tek elden sunabiliyoruz. Hastayı ambulansla bulunduğu yerden alıyor ve vaktinde havalimanına götürüyoruz. Hasta memleketine vardığında da onu gideceği hastaneye götürecek bir ambulans hazırda bekler. Elbette tüm kara transferleri de tıbbi refakatçı eşliğinde gerçekleşir. Teslim alma ve teslim etme saatlerini koordine ettiğimiz için gereksiz zaman kaybı yaşanmıyor. Böylece pnömotoraks hastalarını da hızlı, güvenli ve güvenilir bir şekilde transfer edebiliyoruz.

Sorularınız için

Ambulans uçuşları ve organizasyonu hakkında diğer sorularınız için soru cevap anketimize bir göz atmanızı öneririz.

Bizimle İletişime Geçin

Pnömotoraks hastası transferi konusunda, danışacağınız tecrübeli partner biziz. Ekibimiz, danışabilmeniz için yedi yirmi dört hizmetinizde.

Bizimle iletişime geçin