Beyin tümörü ile uçmak

Okuma süresi: 3 dakika

Türkiye’de her yıl binlerce insan, beyin bölgesindeki dokuların yeniden oluşumu sırasında kopyalamada meydana gelen bir bozukluğa yakalanmaktadır. Halk dilinde buna beyin tümördü adı verilir.

Arzt betrachtet Aufnahmen des Gehirns

Beyin tümörü tam olarak nedir?

Beyin tümörü en kolay şekilde kontrolsüz hücre büyümesi kavramıyla açıklanabilir. Tıbbi açıdan sadece nöral ektoderm dokularında bulunan tümörler beyin tümörü olarak sayılır. Fakat bir de göğüs kanseri gibi başka kötü huylu tümörlerin metastaz olarak beyne ulaştığı intrakranyel tümörler vardır. Beyin tümörü konusundaki en büyük sorun, tümörün oluşum yeridir. Beyin, yaklaşık 7 mm kalın olan insan kafatası tarafından çok iyi korunmaktadır. Fakat aynı zamanda da meydana gelen şişiklerden kaçma yeri yoktur. Bu nedenle iyi huylu ya da kötü huylu fark etmeksizin tümörler tehlikelidir.

Oluşum yerine bağlı olarak bir tümör, boyutu küçük de olsa beynin belirli bölgelerini etkileyebilir. Böylece etrafındaki sağlıklı dokulara zarar verme tehlikesinin bulunduğu ameliyat mesafesi zorlaşır. Genelde ışın tedavisi ya da kemoterapi ile beyin tümörünün üstesinden gelinmeye, daha doğrusu hücre büyümesinin kendiliğinden çekilmesi sağlanmaya çalışılır. Bu işlem bazen aylar sürebiliyor ve çoğu durumda beyin tümörünün nüksetmesi tehlikesi bulunur.

Yurtdışında bulunup da örneğin şiddetli ve garip baş ağrısı hakkında şikâyet edenlerin bazılarına doktor tarafından, gelişmekte olan bir beyin tümörü teşhisi konulur. Bu durumda hasta elbette bir an önce memleketine dönmek ister, fakat doktoru mutlaka memlekete dönüşü önermeyecektir ve bunun için de oldukça haklı nedenleri vardır.

Beyin tümörü ile uçmak neden sorun teşkil eder?

İnsan vücudu, uykusunda dahi omzunda oldukça ağır yükler taşımaya alışkındır. Bir dağın tepesi ya da deniz kenarı gibi bulunduğumuz yere göre hava basıncı, yani üzerimizde olan atmosfer ağırlığı değişkenlik gösterir. Sonuçta atmosfer yaklaşık 10 000 m yüksekliğe ulaşır ve bu da birkaç kilogram ağırlık anlamına gelir.

Bu atmosfer basıncı ise sadece üzerimizde değil, aynı zamanda hem içimizde hem de etrafımızda bulunur. Örneğin insan kanı bir çeşit gaz olan ve artan ya da azalan hava basıncı ile genişleyen ya da daralan oksijen molekülleri taşır. Bu durum vücuttaki her organı etkiler ve elbette aynı şekilde beyin tümörü hücrelerine de tesir eder. Uçakta hava basıncı düşer ve beyin tümörünün hücreleri genişler. Bu durumda tümörün etrafında bulunan beyin bölgelerine de basınç artar ve oldukça hayati tehlike teşkil eden etkilere neden olabilir.

Doktor tarafından deniz seviyesinde uçuş düzenlenebilir

Sea-Level-Flug

Yurtdışında bulunan bir doktor bir turiste ya da iş seyahatinde olan birine beyin tümörü teşhisi koyduğunda elbette bu sorunun bilincinde olacaktır. Beyin tümörü tedavisi hem çoğunlukla haftalar ve aylar sürebilir hem de hastanın o kadar uzun süreliğine yurtdışında durması, dönüş yolculuğunun çok riskli olacağından, talep edilemez. Bu sorunun çözümü doktorun, hastanın deniz seviyesinde bir uçuşla ambulans jeti aracılığıyla eve götürülmesini düzenlemesidir.

Deniz seviyesinde uçuş nasıl gerçekleşir?

Her gün örneğin Frankfurt – New York arası uçan tarifeli bir uçak, yaklaşık 10 000 metrelik yüksekliğe ulaşır. Fakat yolu kabininde ancak 2500 metrelik hava basıncı bulunur. Bu durum uçak içinde bulunan basınç kabini tarafından oluşturulan suni atmosfer ile sağlanır. Sağlıklı bir kimse için 2500 m yükseklik sorun teşkil etmezken yukarıda belirtildiği gibi beyin tümörü olan hastalar için oldukça risklidir.

Deniz seviyesinde bir uçuş için, kabini ayrıca güçlendirilmiş bir ambulans uçağı kullanılır. Böylece yerden yaklaşık 800 ila 900 m arası yüksekliğe tekabül eden bir hava basıncı sağlanabilir. Bunun yanı sıra pilot, 10 000 metre olan maksimum yükseklik yerine sadece 7000 metre yükseklikten faydalanır. Bu şekilde oluşturulan suni hava basıncı, beyin tümörünün genişlemesini genelde tehlike teşkil etmeyen bir sınırda tutar.

Deniz seviyesindeki uçuşun maliyetini kim karşılar?

Ne özel ne de genel sağlık sigortaları ambulans uçuşuyla gerçekleşen bir hasta transferini karşılamaz. Tüm masrafları karşılama riskinin önüne geçmek için tek ihtimal, poliçesinde yurtdışından geri getirilmeyi kapsayan bir yurtdışı ya da seyahat sağlık sigortası yaptırmaktır.

Fakat geri getirilmeyi vaat eden yazılı belgelere rağmen, poliçenin genel anlaşma şartlarında dezavantajlı bir koşul bulunabilir. “Tıbbi gerekliliğin” nasıl ifade edildiğine bağlıdır. Seyahat edilen ülkede aynı tıbbi tedavi imkânı bulunuyor ise bu gereklilik sayılmak zorunda değildir. Bu durumda sigortacılar transferin gerekli olmadığını savunabilir. Fakat ilgili kısımda, tıbbi açıdan makul geri getirilmeden söz edildiği taktirde durum değişir. Dolayısıyla poliçeye göz atmakta fayda vardır, çünkü “makul” bir transfer söz konusu olduğunda maliyetin sigorta tarafından karşılanması genelde garanti olur. Hukuki ayrıntılar birçok tasarruf sağlayabilir.

Ambulans uçuşun maliyeti nedir?

Beyin tümörünün oluşumu ne genetik yapıya ne de seyahat yerine bağlıdır. Bir tümör her an dünyanın her yerinde meydana gelebilir. Bu nedenle maliyet hesaplaması, teşhisin dünyanın neresinde konulduğuna da bağlıdır. Ancak bu kısım belirlendikten sonra kalan maliyet hesaplanabilir.

Bir ambulans uçuşu, tarifeli ya da özel uçuşlarla neredeyse hiç benzerlik göstermediği için bu durumda uygun biletlerin fiyatını hesaba katmanın bir faydası olmaz. Ambulans uçuşunun yeganı hedefi, hastayı sağ sağlım evine ulaştırmaktır. Bu durum ciddi maliyetler gerektirir ve her uçuşun maliyeti yeniden hesaplanmalıdır. Fakat tecrübe oldukça yardımcı olur ve Hava Ambulans Merkezi yeterince tecrübeye sahiptir.

Hava Ambulans Merkezi ile yurt dışından hasta transferi

Beyin tümörü teşhisi oldukça zorlu bir tıbbi hadisedir ve deniz seviyesi koşullu bir uçuşun organizasyonu da neredeyse bir o kadar zorludur. Dünyanın her yerinden hasta geri getirmede uzun yıllık tecrübelere sahip olan uzmanlar olarak, Hava Ambulans Merkezi ekibi, hastanın hızlı, uygun maliyetli ve mümkün olduğunca dikkatli bir şekilde nasıl transfer edileceği konusunda oldukça bilgilidir.

Bizimle iletişime geçin