Ambulans: Hava ambulansına makul alternatif midir?

Okuma süresi: 2 dakika

Her gün birçok hasta yakınını yurt dışından tıbbi nakil hizmeti konusunda bilgilendiriyoruz. Hastayı sadece ambulans aracı ile yurt dışından nakleden bir yolculuğun uçak için bir alternatif teşkil edip etmediği sorusuyla sık sık karşılaşıyoruz. Bu soruların birden fazla sebebi olabilir.

Ambulans aracı ve uçağı

Müsaitlik

Birçok insan için ambulans uçak sadece kurtarma hizmetleri veya sigorta şirketleri tarafından kullanılabilen bir ulaşım aracıdır. Birçok kişi ambulans helikopterin hasta nakil aracı olduğunu bilir, ancak uzun mesafelerde haklı olarak düşünülmez. Bu nedenle birçok insan, şahıslar için sadece ambulans aracı veya cankurtaran araçların söz konusu olduğuna inanırlar.

Gerçekte ise: Yoğun bakım donanımıyla donatılmış uçaklarımız her gün yurt dışından şahıslara özel tıbbi nakil hizmetleri için kullanılır ve uzun mesafelerde helikopter ve ambulans araçlarına tercih edilir.

Ön hazırlık

Birçok hasta yakını ayrıca ambulans uçak ve doktor ekibinin hazır edilmesinin ambulansa nazaran daha uzun sürdüğünü düşünürler. Oysa dünyanın neredeyse her ülkesine aynı gün içinde bile ambulans uçak organize edebilir ve hastaları birkaç saat içinde güvenli bir şekilde Türkiye'ye geri getirebiliriz.

Esneklik

Yine birçok insan ambulans uçakların, diğer yolcu uçakları gibi sadece büyük havaalanlarına iniş yapabildiğini ve bu yüzden uçak ile hasta naklinin ambulans araçlarına nazaran daha uzun sürdüğünü düşünür. Gerçekte ambulans uçakları küçük ve az bilinen ve varış noktasına daha yakın olan havaalanlarına da iniş yapabilirler. Böylece zaman problemi nedeniyle kısa mesafelerde bile ambulans uçak kullanımı daha avantajlıdır.

Refakatçi ve bagaj

Birçok insan ambulans uçağa refakatçi ve bagaj alınmayacağını düşündükleri için, ambulansı tercih ederler. Aksine: Ambulans araçlarında sadece bir refakatçiye ve çok az bagaja izin verilirken, ambulans uçakta, uçağın modeline göre daha çok refakatçi ve bagaj almak mümkündür.

Güvenlik

Hastanelerde birçok doktor, durumu ağır olan yoğun bakım hastalarının uçak ile transfer edilemeyeceğini düşünür bu nedenle kara yolunu tek seçenek olarak görürler. Birçok doktor, ambulans uçağın teknik olanaklarından bihaberdir.

Ambulans uçaklar çok sayıda avantaj sunar: Örneğin ambulans uçaklarında kabin basıncını gerekirse yer seviyesine ayarlayabiliriz ve böylece ağır yoğun bakım hastalarını bile hızlı ve güvenli bir şekilde taşıyabiliriz. Uçak bu nedenle yurt dışından tıbbi nakil hizmeti için en ideal seçenektir.

Kara yolunda, kaza yapma riski hava yoluna göre elbette daha yüksektir. Üstüne üstlük zorlu alanlarda uzun transfer süresini de düşünürsek, ambulansta yatarak transfer konforu sağlanamaz ve kara yoluyla transferin sorumluluğu üstlenilemez.

Masraflar

Hava ambulansı tıbbi-teknik açıdan açıkça daha avantajlı. Ancak, hasta yakınlarının hava ambulansına ambulans araçlarını tercih etmelerinin genellikle finansal bir arka planı olduğu da açıktır. Ekonomik avantajın yanı sıra ambulans aracı ile yurt dışından tıbbi nakil hizmetinde transfer süreleri oldukça uzundur.

Ambulans jetin iki üç saatte katettiği mesafeyi ambulans aracı bir günde katediyor. Bu nedenle tıbbi açıdan ağır bir hastanın uzun mesafelerde sadece ekonomik sebeplerden dolayı ambulans aracı ile transfer edilme sorumluluğunu üstlenemeyiz. Çünkü hastalarımızın sağlığı bizim için her zaman önce gelir.

Sonuç

Ambulans aracının avantajı, ekonomikliktir, ancak hızlı tedarik, kısa ön hazırlık süresi, esneklik, refakatçi ve bagaj alabilme ve her şeyden önemlisi güvenlik açısından hava ambulansı tüm yolculuk boyunca daha avantajlıdır. Ancak hastayı sadece ambulans aracı ile transfer etme olanağını sizin için özel olarak değerlendiriyoruz.

Mesafenin yanında hastanın sağlık durumunu ve güvenli tıbbi nakil için önemli olabilecek tüm diğer hususları da göz önünde bulunduruyoruz. Sadece ambulans aracı ile hasta transferi ile ilgili diğer bilgileri detaylı olarak sizin için derledik. Ayrıca büyük hava ambulansında grup tıbbi nakil hizmeti ve yolcu uçağı ile tıbbi nakil hizmeti gibi diğer olanaklarımız konusunda da danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Sorunuz var mı?

Tıbbi nakil organizasyonu hakkında daha fazla bilgi ister misiniz? SSS bölümünde sizin için birçok yararlı bilgi derledik.

Bizimle iletişime geçin

Sorularınız varsa veya tıbbi nakil hizmeti için bağlayıcı olmayan bir teklif almak isterseniz bizi günün her saatinde arayabilirsiniz.

Bizimle iletişime geçin