Ambulans aracı ile tıbbi nakil: Her zaman duruma göre verilen bir karar

Günlük işimizi heyecanlı yapan nedir, biliyor musunuz? İnsanlara yardım ediyor olmamız, her olayın birbirinden farklı olması ve rutin olarak ele alınamamasıdır. Uluslararası bir telefon numarası aracılığıyla bir tıbbi nakil hizmeti talebi aldığımızda, hasta için her zaman mümkün olan en iyi transfer seçeneğini değerlendiririz. Çoğu zaman hastanın sağlık durumu, uçuş mesafesi ve tedaviye hastanın kendi ülkesinde uygun bir hastanede devam etme gerekliliği hastanın helikopter, ambulans uçak veya yolcu uçağı ile tıbbi nakledilmesini gerekli kılar. Bazı durumlarda ise, hastayı yataktan yatağa transfer edebilmek için ambulans kullanıyoruz.

Ambulans helikopteri ve ambulans aracı

Ambulans aracı ile tıbbi nakil hizmeti ne zaman mantıklıdır?

Genellikle ambulans araçları ve cankurtaran araçları acil kurtarmada kullanılır. Ancak ciddi olmayan hastalığı olan bir hastayı kısa mesafede hastaneden özel bir kliniğe götürmek için, ambulans aracı veya cankurtaran aracı kullanmak da mantıklıdır. Hayati risk taşıyan durumlarda kısa mesafede de uçuş doktorları ve yerinde doktorlarla istişare ettikten sonra çoğu zaman hastayı güvenli bir şekilde transfer etmek için ambulans helikopteri kullanırız. Daha net açıklayabilmek için günlük hayatımızdan iki örnek.

Örnek 1: Turist çiftin Güneydoğu Anadolu'da kaza geçirmesi

Kısa bir süre önce yaşlı bir çift için tıbbi nakil hizmeti organize ettik. Çift Güneydoğu Anadolu'da bir otobüs ile seyahat ederken Mardin yakınlarında kaza geçirdi. Her ikisinin de birçok yerinde kırık oluştu. İlk muayenelerden sonra, uzun süre hastanede kalmanın gerekli olacağı hemen anlaşıldı. Bu nedenle çiftin çocukları, anne babalarını en kısa zamanda evlerine yakın bir yere götürmek istediler. Eşlerin sağlık durumunun stabil olması nedeniyle, yaklaşık 200 kilometrelik bir mesafe için ambulans aracı ile tıbbi nakil hizmeti organize ettik.

Örnek 2: Hava ambulans helikopter hizmeti kalp krizi geçiren hastanın hayatını kurtardı

Başka bir örnekte, Rize yakınlarında genç bir adam kalp krizi geçirdi. Yerel bir hastanede muayene olduktan sonra, kurtarma operasyonunun yalnızca Ankara’daki bir kalp merkezinde yapılabileceği anlaşıldı. Ambulans ile karadan ulaşım bu durumda çok zaman alacaktı ve hastanın sağlık durumundan dolayı tıbbi olarak da tavsiye edilmedi. Bu nedenle aile, hastanın ambulans helikopter ile hızlıca uzman kliniğe transfer edilmesine karar verdi. Ameliyat bir kaç saat sonra başarıyla gerçekleştirildi.

Ambulans aracı ile tıbbi nakil: Dikkat edilmesi gereken hususlar

Ambulans aracı veya cankurtaran aracı ile tıbbi nakil hizmetinin en büyük avantajı, hava yolu ile transfer hizmetine kıyasla daha düşük maliyetli olmasıdır. Bazen ambulans aracı yerine göre uçağa kıyasla daha hızlı tedarik edilebilir ve hastanenin kapısına kadar yanaşabilir. Ancak hangi durumlarda ambulans aracının ambulans uçağa göre daha mantıklı bir alternatif olacağını dikkatlice analiz ediyoruz. Ambulans aracı ile tıbbi nakil hizmetinin aleyhine olan faktörleri de göz önünde bulunduruyoruz.

Trafikte kuyruklar ve kazalar

Ambulans araçlarına ait ayrı bir şerit olmadığından hastane yolunda diğer araçlar gibi trafiğe takılabilirler. Ayrıca planlı görevlerde mavi ışığın açılmasına izin verilmez. Ambulans caddede özel haklara sahip değildir ve diğerler trafik katılımcılarından daha hızlı hareket edemez.

Planlanmayan durumlar

Hastanın sağlık durumu yolda plansız bir şekilde kötüleşirse, kara yoluyla uygun bir hastaneye ulaşmak uzun zaman alabilir. Ve yerel bir hastaneye acil giriş yaptıktan sonra, ambulansta tıbbi nakil hizmeti süresiz olarak ertelenir.

Refakatçi ve bagaj

Ambulans aracı veya cankurtaran aracı ile tıbbi nakil sırasında en fazla bir refakatçi ve çok az bagaj alınabilir. Genel olarak gerekli olan her şeyi getirebilmek için hasta yakınlarının gidip gelmesi gerekir.

Bazı durumlarda ambulansı aracı ile tıbbi nakil hizmeti helikopter veya ambulans uçak ile tıbbi nakil hizmetine kıyasla makul bir alternatif teşkil edebilir. Ancak tıbbi açıdan riskli ise, hasta için makul bir alternatif buluyoruz. Bütçe gözden geçirilerek uzun mesafelerde ekonomik olarak yolcu uçağı ile tıbbi nakil hizmeti gerçekleştirilebilir.

Bizimle iletişime geçin

Sorularınız varsa veya tıbbi nakil hizmeti için bağlayıcı olmayan bir teklif almak isterseniz bizi günün her saatinde arayabilirsiniz. Bize ayrıca aşağıdaki yollardan ulaşabilirsiniz:

Bizimle iletişime geçin