Tatilde Covid-19 testi pozitif çıktı. Ne yapmalı?

Okuma süresi: 3 dakika

Korona virüs pandemi sürecinde çoğu uçuş bazı koşullara bağlıdır. Tarifeli uçağa binmek isteyen birisinden birçok ülke hem varış hem de dönüş için, yeni yapılmış bir PCR testi sonucu istemektedir. Gidiş öncesi testin pozitif çıkması durumunda yapılacak bellidir. Pozitif çıkan kişi seyahatten vazgeçmek ve evde karantinada kalmak zorundadır. Fakat test sonucu dönüş öncesinde pozitif çıkar ise? Tatilde PCR testinizin pozitif çıkması durumunda ne yapmanız gerektiğini anlatıyoruz.

Dönüş uçağı ertelenmek zorundadır

Kesin olan kısımla başlayalım: Planlamış olduğunuz dönüş uçuşunu, testinizin negatif çıkması durumunda gerçekleştiremeyeceksiniz. Diğer yolculara bulaşma tehlikesi çok yüksek olur. Dolayısıyla dönüş uçuşunuzu ertelemeniz ve yeni biletinizin maliyetini kendiniz karşılamanız gerekir. Bu durumda ne devlet ne de herhangi bir yurtdışı sağlık sigortası devreye girer.

Bulunduğunuz ülkenin karantina kurallarına bağlısınız

En iyisi daha yola çıkmadan önce gideceğiniz ülkenin karantina kuralları hakkında bilgi edinin. En geç pozitif test sonucunu aldığınız an, ne yapmanız gerektiğini özenle araştırmalısınız. Neredeyse tüm ülkelerde enfeksiyon boyunca karantina zorunluluğu vardır. Fakat karantina şekli bulunduğunuz ülkeye göre oldukça değişiklik gösterebilir.

Junge Frau mit Mundnasenschutz

Örneğin Mallorca gibi bazı popüler seyahat yerleri, havaalanı yakınlarında özel karantina otelleri işletmektedir. Fakat diğer ülkelerde karantina yeri bulmaktan kendiniz sorumlusunuzdur. Birçok otel artık kendini bu duruma ayarlamış durumdadır ve elbette odalarında izole olma şartıyla pozitif olan misafirlerini barındırmaktadır.

Karantina maliyetini kimin karşılayacağı bulunduğunuz ülkeye göre farklı düzenlenir. Otelde karantina geçirmek, tıbbı bir hizmet olmadığından sağlık sigortası ve yurtdışı sağlık sigortası tarafından karşılanmaz. Bu konuda kendi ülkenizden de bir destek beklememelisiniz. Böylece iki seçenek kalır: Bazı durumlarda bulunduğunuz ülke, kendi karantina otellerinin maliyetini karşılar. Bunun geçerli olmadığı ülkelerde ise yolcunun kendi sorumluluğudur. Karantina boyunca gecelik konaklama ücretini kapsayan özel korona seyahat sigortası yapılabilir.

Karantinanızın yaklaşık 14 gün süreceğini hesaba katmalısınız. Fakat bu konunun düzenlenme detayları ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Ülkeye bağlı olarak, sonrasında negatif çıkan bir test sonucu ile karantina bitiminden önce çıkmak da mümkün olabilir.

Ağır semptomlarda tıbbi yardım gerekir

Elbette korona enfeksiyon sürecinizin hafif geçmesi temenni edilir. Pozitif çıkan teste rağmen gayet semptomsuz ya da çok hafif belirtili ve doktora ihtiyaç duymadığınız bir hastalık süreci geçirme ihtimaliniz de oldukça muhtemeldir.

Fakat zamanla daha ağır hastalık belirtileri geliştirme riskiniz de vardır. Bu durumda doktor ya da hastane gözetimi altında olmalısınız. Gerekli durumda vakit kaybetmemek için bu konuya ilişkin en iyisi öncesinde bilgi edinin.

Her daim eve dönebilirsiniz. Sadece tarifeli uçuşlarla değil

Pozitif çıkan bir PCR testinden sonra bulunduğunuz ülkede kalmak zorunda olduğunuz ve çıkış yapamayacağınız yaygın bir yanlış bilgidir. Sadece tarifeli uçuşla gidemezsiniz ve yolculuk boyunca, karantina şartlarına uymak adına izole kalmak zorundasınız. Sağlık durumuna bağlı olarak özel jet ile ya da özel donanımlı bir ambulans uçağı ile dönüş mümkün olabilir.

Özel jet

Bombardier Challenger 604

Semptom göstermeyen hastalar sorunsuz bir şekilde tek başına özel jet ile dönebilir. Havaalanına transfer ve check-in, üçüncü kişilerle doğrudan temas etmeden organize edilebilir.

Özel uçakta dahi yolcu kabininde tek başınıza olacaksınız. Pilotlar kokpitte bulunacak ve bu özel durumda uçakta servis personeli olmayacak. Böylece hem karantina kuralları yerine getirilir hem de hızlı, güvenli ve konforlu bir şekilde eve dönersiniz. Elbette ülkenize döndüğünüzde, havaalanından eve transferiniz karantinaya uygun şekilde sağlanacaktır.

Ambulans Uçağı

Dönüş uçuşunuz tıbbi gözetim altında gerçekleşmesi gerekiyor ise ambulans uçağı ile seyahat edebilirsiniz. Uçuş boyunca uzman bir doktor size eşlik edecektir. Ayrıca uçakta modern yoğun bakım ünitesi donanımı mevcuttur ve böylece güvenli bir hasta transferi için hiçbir engel kalmaz. Havaalanına ve inişten sonraki varış yerine ambulans aracıyla transferinizi de elbette sağlıyoruz.

Hafif bir hastalık durumunda sağlık personeli koruyucu kıyafet giyerek bulaş riskini en aza indirger. Örneğin Portekiz Milli futbolcu Cristiano Ronaldo, Lizbon’da koronaya yakalandığında, bu imkândan faydalanmıştır.

Ağır durumlarda ve uzun mesafelerde, hastanın rahat yatabileceği bir izolasyon sistemi kullanıyoruz. İçerdeki düşük basınç virüsün dışarıya sızmasını engellerken tıbbi alanlar sayesinde de doktorlar her an müdahale edebilir.

Eve araçla dönmek: Kara ambulans ile mümkün

Dönüş yolu çok uzun değilse ambulans ile transfer seçeneği de mevcuttur. Şahsi araç ya da kiralık araçla yapılan yolculuk karantina kurallarına aykırıyken kara ambulans ile gerçekleştirilen izole bir hasta transferine izin verilir. Koruyucu kıyafet giyen sağlık personeli eşliğinde güvenli bir şekilde eve dönebilirsiniz. Ekibimiz tüm ihtiyaçlarınızı karşıladığından yolculuk boyunca araçtan inmenize gerek kalmayacak.

Krankenwagen

Kara ambulans ile transferin mümkün olup olmadığını değerlendirmek için hem mesafe hem de tam rota bilgisi önemli rol oynar. Örneğin feribot gibi ek bir transfer aracının gerekli olması durumunda ambulans ile transfer mümkün değildir. Mesafe uzunluğu konusunda kişisel ve genel durumunuz dikkate alınarak, ambulans ile transferin mümkün olup olmadığı kararlaştırılır Kimine göre Münih’ten Türkiye’ye on sekiz saatlik bir araç yolculuğu sorun teşkil etmeyebilir. Kimini göre de çok yorucu olabilir ki korona teşhisli birinin aslında dinlenmesi gerekir.

Hava Ambulans Merkezi sizi eve götürür

Pozitif çıkan bir PCR testi durumunda Hava Ambulans Merkezi’ne güvenebilirsiniz. Karantinayı tatilde olduğunuz ülkede geçirmek zorunda kalmamanız için hızlı ve güvenli bir şekilde dönüşünüzü organize ediyoruz. Dünyanın her yerinde özel jetlerimiz, ambulans uçaklarımız ve ambulans araçlarımız hizmetinizdedir ve uluslararası ekibimiz, mümkün olduğunca tüm organizasyon işlerini sizin yerinize üstlenmektedir. Onlarca yılın tecrübesiyle sizi güvenli bir şekilde evinize götürüyoruz!

Bizimle iletişime geçin